Hem | Om gestalt | Utbildning | Föreningar | Artiklar | MedlemsForum
Lördag 3 juni, 2023
Sårbarhet där livet bor.
Sårbarhet i arbetslivet.
Självhjälp för den känslige
Beställ tryckt ex. av Inspirationsguiden
Under det senaste halvåret har begreppet sårbarhet blivit allt tydligare för mig. Bl.a. har det valsat runt en länk i sociala media under sommaren, med en videoupptagning av ett föredrag med den amerikanska forskaren Brené Brown. Hon ger en väldigt vacker bild av vad sårbarhet är och slår i slutändan fast att det är i vår sårbarhet som allt det som ger livet mening finns; glädje, sorg, kärlek, medkänsla...
Hon har dessutom kommit fram till att det är människor som ser sårbarhet som en självklarhet i tillvaron och det som gör oss levande, som är mest nöjda med livet.
Brené Brown menar ytterligare att sårbarheten är grunden för att vara autentisk och kunna knyta an i levande relationer med andra människor. Det innebär i klartext att om jag stänger igen om min sårbarhet förlorar jag kontakten med såväl mig själv som andra människor och hamnar i utanförskap och isolering.
Med sårbarhet som tema för det här numret av Inspirationsguiden har jag dels fört ett samtal med tre chefer och organisationsutvecklare, för att få en bild av hur man ser på sårbarhet på olika nivåer i arbetslivet; som medarbetare, chef och organisationskonsult.
Dels träffade jag i våras också en amerikansk gestaltterapeut, Elinor Greenberg, som var i Sverige för att undervisa på Gestalt-Akademin i Skandinavien om diagnostiska modeller för olika typer av mänskliga svårigheter, där sårbarhet är en central komponent. Hon skickade mig en artikel om hur vi kan hantera vår sårbarhet visavi omvärlden när vi blir överrumplade av vår egen känslighet inför olika sociala situationer som du nu kan läsa i det här numret av Inspirationsguiden!
Lars Berg
För att få perspektiv på sårbarhet som fenomen i arbetslivet träffade jag Ulrika Lund, Mikael Andersson och Anette Norberg Sandström, som alla tre har arbetat som chefer i olika verksamheter och numera också ägnar sig åt ledarskaps- och organisationsutveckling. De har nyligen genomgått olika nivåer av utbildningsföretaget GestaltPartners ledarskapsutbildning Ta ledarskapet! och är uppenbart entusiastiska över de nya redskap och perspektiv de fått med sig från sin gestaltutbildning. Perspektiv som ger begreppet sårbarhet en mycket vital roll i arbetet med de människor de möter.
Jag inledde samtalet med att formulera tre perspektiv på sårbarhet, som ett tongivande anslag för diskussionen:
Lars Berg (LB):
1) Människans sårbarhet är en realitet. Det gäller både i förhållande till naturen och till händelser i vardagen, liksom till våra samhällsinstitutioner. Vi kan aldrig gardera oss mot smärtsamma upplevelser och besvikelser i livet, samtidigt som vi måste leva våra liv med en grad av tillit till att allt kommer att gå bra. Om vi dock avskärmar oss från vår sårbarhet känns katastrofen desto större när något allvarligt inträffar.
2) Psykologisk sårbarhet, kopplad till vår privata historia. Det kan vara hotfulla situationer i skolåldern, missbruk i familjen, övergrepp eller förluster, som vi bär med oss som en dold sårbarhet i vardagslivet. Det påverkar våra relationer, vår arbetsförmåga och tillit till världen vi lever i.
3) Vår egen sårbarhet som ledare, chefer, behandlare etc. Hur vi hanterar detta i kontakten med andra människor i organisationer, på arbetsplatser etc. och som ju relaterar också till punkterna 1) och 2) ovan.