Hem | Om gestalt | Utbildning | Föreningar | Artiklar | MedlemsForum
Lördag 3 juni, 2023
Språk och verklighet.
Forskning och relationer.
Språk och konfliktbehandling.
Beställ tryckt ex. av Inspirationsguiden
I det här numret av Inspirationsguiden närmar vi oss några perspektiv på språkets betydelse för att förstå verkligheten. Det jag vill fokusera på i den här inledningen är frågan om hur vi kan förstå varandras kommunikation om våra respektive verkligheter.
Att tillägna sig ett språk som gör det möjligt för oss att beskriva världen, både för oss själva och andra, kallade sociologen Joachim Israel för "konsten att blåsa upp en ballong inifrån", i en av hans böcker om hur vi skapar ett språk som s.a.s. "innehåller världen". Eftersom jag i min föreställning om världen upplever mig vara mitt i den, "blåser jag upp denna ballong", denna världsbild, inifrån.
"Världen" blir på så sätt både något jag är en del av och något jag talar OM, utanför mig själv. Det är dock endast i tanken som jag kan separera "mig själv" från "världen", medan jag i verkligheten är ett med den.
All kunskapsförmedling kräver ett språk som är gemensamt för den som förmedlar och den som ska ta emot budskapet. När det inte är möjligt kan vi hoppas på att finna en tolk, som förstår våra olika sätt att uttrycka oss på. Ändå är det inte säkert att budskapet når fram på det sätt som var tänkt, eftersom bägge personerna (kanske även tolken) har olika bakgrund och därmed olika bilder av världen.
Har båda vuxit upp i samma etniska kultur ökar chanserna att de förstår varandra, men det kan ändå finnas nyanser i lokala språkbruk och personliga erfarenheter som gör att mottagaren uppfattar budskapet på ett annorlunda sätt.
Platon ställde på sin tid upp en modell för hur vi skaffar oss kunskap: lika delar "sanningar" (eller övertygelser, som filosofen Ludwig Wittgenstein föredrog att kalla det) och trosföreställningar. Se modellen till höger.
Med ett sådant recept är det lätt att förstå att vi har att göra med en ganska flytande grund för allt vi litar på som "verkligt". Och som om det inte vore nog med språkets skiftande betydelser som grund för kunskap blir det ännu knepigare när vi ska jämföra våra övertygelser och trosföreställningar med "verkligheten".
För var finner vi verkligheten?
* Genom våra sinnen, som kan vara mer eller mindre utvecklade och starkt påverkade av hur vi tänker om den värld vi förnimmer.
* Genom våra känslor och kroppssensationer, som vi i hög grad uppfattar som "sanna" utifrån den respons vi har fått från omgivningen inte sällan värderade som bättre eller sämre, oacceptabla eller önskvärda.
* Genom vårt tänkande om världen, oss själva, det som varit och det som kan tänkas ske i framtiden.
Mitt i allt detta relativa "vetande" ser jag dock en hållbar kunskapsväg. Om du betraktar omslaget till Inspirationsguiden har jag skrivit in en latinsk devis i banderollen nedtill i bilden: Quid ego sine te?, som betyder Vad vore jag utan dig?.
Om vi inser att vi inte är ensamma om att sitta med våra inifrån uppblåsta ballonger, utan att alla andra har det likadant, kan vi börja kommunicera med varandra på ett mer ansvarsfullt sätt. I dialogen kan vi jämföra våra "verkligheter" och öka kunskapen om både oss själva, varandra och världen. Jag ser min värld inifrån och dig utifrån liksom du från ditt håll. Låt oss "utbyta bilder" med varandra och berika vår samvaro med ödmjukhet och respekt för våra olikheter! Och för att våra "sanningar" inte är absoluta utan relativa.
Om vi dessutom betänker att all kunskap uppstår i vår medvetenhet och att denna förutsättning för tankar, känslor och sinnesupplevelser är vad vi i grunden är, finner vi en fast punkt av stillhet vid betraktandet av all mental rörelse. Något som både är och bär våra upplevelser.
Den första artikeln i det här numret av Inspirationsguiden är ett referat av det seminarium om gestaltforskning som hölls 25-26 februari, lett av Ken Evans. I forskning försöker vi begripa och synliggöra viktiga mellanmänskliga processer med hjälp av språket. Ken Evans introducerar här ett relationellt perspektiv på terapiforskning och vänder på det omhuldade begreppet "evidens"; från evidensbaserad praktik till praktikbaserad evidens, vilket förändrar vårt sätt att betrakta den verklighet vi vill studera.
Den andra artikeln är en intervju med den gestaltiske konfliktbehandlaren Nicklas Andén, utbildad dels på Gestalt-Akademins Organisationslinje, dels direkt av den norske psykologen och konfliktbehandlaren Jan Atle Andersen.
Nicklas Andén har ett starkt fokus på kommunikationens språkliga brister som grund för konflikter i arbetsgrupper och inte minst bristen på personligt ansvarstagande i hur man kommunicerar med varandra. Med dessa utgångspunkter menar Nicklas Andén att det inte ska behöva ta mer än tre dagar att lösa en arbetsgruppskonflikt.
Jag önskar dig god läsning!
Lars Berg
För ett år sedan fanns en artikel i Inspirationsguidens vårnummer där vi satte ljuset på "Att ta steget vidare". Det handlade för gestaltterapins del om behovet att forska på vårt terapeutiska arbete och tydligare visa omvärlden vad det gestaltiska arbetssättet har att ge människor i sin utveckling.
I artikeln var vi tre gestaltterapeuter och en neuropsykolog som förde ett samtal om vad detta "steg vidare" kan innebära för identiteten som gestaltutövare. En tid efter publiceringen av artikeln bildades en forskningsgrupp i syfte att planera ett forskningsseminarium. Vi hoppades därmed på att kunna involvera flera gestaltutövare i ett praktikorienterat forskningstänkande.
I gruppen finns Jojo Tuulikki Oinonen, dipl.gestaltterapeut och ordförande i Sveriges Auktoriserade Gestaltterapeuter SAG, Christel Segander, rektor för Gestalt Akademin i Skandinavien GA, Lars Berg, dipl.gestaltterapeut, redaktör för Inspirationsguiden och nätverket GestaltinFormation, Ia Mårtensson Astvik, leg. psykoterapeut, dipl.gestaltterapeut och lärare i GA, Björn Wrangsjö, psykoanalytiker, barn- och ungdomspsykiater och författare samt Barry Karlsson, forskare och specialist i neuropsykologi.
Sedan dess har en hel del hänt och den 25-26 februari i år blev vår vision verklighet, inte minst tack vare Jojos initiativkraft, då föreningen Sveriges Auktoriserade Gestaltterapeuter SAG arrangerade ett forskningsseminarium under ledning av den välkände engelske gestaltterapeuten, författaren och forskaren Ken Evans.
Ken Evans grundade 2004 European Centre for Psychotherapeutic Studies (Eurocps), som syftar till att ge högkvalitativ utbildning i psykoterapi och fortsatt professionell utveckling, inte minst genom psykoterapeutisk kvalitativ forskning och s.k. Relational Centered Research.
I seminariet deltog 35 engagerade gestaltutövare från inte mindre än 5 länder; Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna och England.
Ken Evans har både skrivit böcker och artiklar i ämnet Relationsbaserad forskning och initierade under seminariet ett avgränsat forskningsprojekt, tänkt att leda till en artikel i European Journal for Qualitative Research in Psychotherapy.
Ken ledde alltså forskningsprocessen, med oss deltagare som medforskare, och efter att ha delat in oss i mindre grupper arbetade vi gemensamt fram ett ämne för studien: att utforska hur vi som yrkesgrupp upplever en identitetskris som gestaltterapeuter.
Det kom att bli en både spännande och dynamisk process, där alla deltog med stort engagemang och inlevelse.
Arbetsgången innebar i korthet att vi i mindre grupper erinrade och delade med oss av personliga exempel på yrkesidentitetskriser och identifierade vilka faktorer som hade triggat.
Genom att sedan urskilja nyckelord och teman som uttrycker upplevelsen av krisen kunde vi fastställa en mängd forskningsdata att arbeta vidare med. För att ytterligare förfina nyckelbegreppen delade vi in dem i känslomässiga, kroppsliga, kognitiva, beteendemässiga och existentiella kategorier.
Det blev ett stort material att hantera, men när vi skrev upp de fyra gruppernas nyckelord började vi kunna skönja likheter och mönster och när vi sedan kondenserade och formulerade upplevelsen i några få meningar nådde vi essensen av upplevelsen från alla gruppernas deltagare.
I varje nytt steg reflekterade vi över hur sanningsenliga vi varit gentemot våra nyckelord, relevansen till forskningsämnet och på vilket sätt uppkommen data skapade resonans inom oss.
Hela processen tog två dagar och det var en grupp både nöjda och trötta deltagare som skiljdes åt på söndageftermiddagen. I synnerhet anar jag hur mycket alla uppkomna känslor och reflektioner, analyser och personliga möten måste ha påverkat Ken Evans, som var den som fångade upp alla nyanser i processen.
Ken tog nu med sig all data och kommer att bearbeta den inför att sammanfatta vårt helgprojekt i en forskningsartikel. Mycket spännande!
Vad innebär då Relationsbaserad forskning, jämfört med mer traditionell kvantitativ forskning?
Ken Evans menade i sin introduktion till seminariet att vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte inom den humanistiska forskningen. Om vi ser tillbaka i tiden, på hur människan har uppfattat sin egen existens, har vi den Klassiska tidsåldern med uttrycket Gud finns, alltså finns jag; den Moderna tidsåldern: Jag tänker alltså finns jag; Postmodern tidsålder: Jag finns alltså finns jag.
Det nya paradigmet innebär: Du finns alltså finns jag.
Det är i den sista frasen vi finner det relationella perspektivet, så att vi när vi ser en annan människa erkänner vår gemensamma grund; paradoxen med vår gemensamma subjektivitet. I mötet mellan två människor bidrar vi bägge till vad som händer med oss och vi går till viss del upp i varandra, samtidigt som vi förblir två separata individer.
Med ett sådant synsätt fungerar inte längre de kvantitativa forskningsprinciperna, som bygger på att vi objektifierar det vi studerar för att kunna mäta "objektet" enligt vissa utgångspunkter.
Ken Evans har i en artikel beskrivit hur en kall vind drar fram över Europa, där politiska krafter kräver evidensbaserad praktik, lagstadgade regleringar, yrkesmässiga standardiseringar och behandling enligt vissa manualer. Allt fler länder pressar humanistiska terapiformer att visa evidens för effektiviteten av deras arbete, och då baserad på evidensbaserad praktik.
Frågan inställer sig vilken typ av evidens det är rimligt att lita på inom behandlings- och terapivärlden? Svaret beror på hur vi definierar "evidens".
Ken Evans vänder på begreppet och föreslår praktikbaserad evidens.
D.v.s. att utgå från vår praktik i verkliga terapeutiska situationer och inkludera dess komplexa, ständigt pågående, multifasetterade processer av relaterande; att bedriva forskning med människor i stället för på dem.
Ken Evans menar att vårt arbete som gestaltterapeuter redan i sin praktik innebär en form av forskning och att all den kompetens vi besitter när det gäller att relatera i en klinisk situation är en stor fördel när det kommer till att utvinna forskningsdata ur en verklig terapeutisk process. Han pekar bl.a. på flera studier som visar att de bästa förutsättningarna för framgångsrik psykoterapeutisk forskning kräver en högkvalitativ terapeutisk relation, vilket är en av grundstenarna i gestaltterapeutisk praxis. Och har det visat sig den här förutsättningen gäller för varje framgångsrik terapi, oavsett terapiform.
I forskning som tar sin utgångspunkt i praktiken är ofta forskaren och forskningsprocessen integrerad i terapiprocessen. I sådan forskning kan vi se detaljerade beskrivningar av någon aspekt av ett visst terapiärende, som inkluderar beskrivningar av sammanhanget för det terapeutiska mötet och huruvida det har varit effektivt i relation till klientens önskemål. Här kan man använda standardiserade mätverktyg, praktiska observationer och klientens egen rapportering.
Ken Evans anser att vi som gestaltterapeuter är skyldiga att visa på att vårt arbete är effektivt och att vi gör det bäst genom att vidga perspektivet på den praktik vi redan utövar, så att vi tydligare kan utvärdera den.
Den kunskapsmässiga grunden för gestaltterapi inkluderar fenomenologi, fältteori, helhetssyn och dialog. Härvidlag är flera aspekter av vårt vardagliga arbete att betrakta som respektabelt forskningsstudium, som kan göra skillnad både för vår professionalitet och för klienternas utveckling.
Med en relationsbaserad grund för sådan forskning kan vi belysa vitala kärnfrågor som man normalt inte når in till i kvantifierade evidensstudier.
Det som förenar gestaltterapi och forskning är tydliga kvaliteter av ömsesidigt utforskande mellan terapeut och klient samt upplevelsen av att bägge är delaktiga i den gemensamma processen av djupt engagemang och prövande av olika möjligheter.
I sin beskrivning av Relationsbaserad forskning nämner Ken Evans fyra essentiella element som präglar forskningsrelationen. Den dialogiska hållningen i Gestalt ger information om vad som är väsentligt för utforskandet, vilket både stöds och utmanas av existentiell fenomenologi, intersubjektivitet och relationsbaserad psykoanalys. I sin kondenserade form är de fyra elementen närvaro, inkluderande, intersubjektivitet och reflekterande.
Närvaro innebär både förmågan att vara emotionellt öppen och kroppsligt närvarande. Inkluderande är förmågan att sätta sig in i den andres upplevelser och därmed bekräfta den andres existens och potentialer.
Utmaningen här är att som forskare vara en del av det som ska studeras; att simultant befinna sig inne i forskningsprocessen och samtidigt behålla ett tillräckligt tydligt utifrånperspektiv. Att upprätthålla en grundad närvaro utan att förlora sig i den andres upplevelser.
Elementet intersubjektivitet tydliggör det här dilemmat, som både är förutsättningen för att nå de relationella faktorer vi vill lyfta fram och för att kunna urskilja dem som relevanta för den studie man vill göra.
Här visar sig också ett dilemma som alltid är närvarande i djupgående terapi, nämligen att vi har väldigt lite information från en annan människas inre när vi betraktar henne utifrån. Vi kan fokusera på beteendemässiga faktorer och mönster och göra kvalificerade gissningar utifrån dem, men det mesta av den mening vi ger sådana iakttagelser är våra egna projektioner. Det är därför det är så viktigt att vi kan skapa ett sådant förtroende i hur vi relaterar att klienten är villigt att öppna sig och dela med sig av sitt inre universum.
Därmed visar sig det fjärde elementet, reflekterande, vara avgörande för hur sanningsenliga data vi kan urskilja i forskningsprocessen. Med tanke på den komplexitet som det intersubjektiva utrymmet utgör behöver den relationsbaserade forskaren tillämpa noggrann självmedvetenhet inför forskningsprocessen och dess dynamik och Ken Evans ger det tydliga rådet att skaffa oss en forskningshandledare, som kan stödja och utmana oss till kritiskt reflekterande.
Seminariet med Ken Evans var synnerligen matnyttigt för både oss närvarande och för dem av alla gestaltutövare som nu kommer att bli intresserade av att börja se sin praktik med forskarögon. Med tanke på att intresset kan komma att sprida sig till flera är redan en uppföljningshelg inbokad, nämligen 29-30 september 2012, då flera steg kan tas i den här utvidgningen av möjligheterna att visa på Gestalts effektivitet och rikedom av kunskapsnivåer att utforska.
Jag avslutar med en vacker mening från Ken Evans, som pekar på kontrasten mot forskning som utgår från särskilda manualer eller scheman: Att engagera sig i relationsbaserad forskning kräver att terapeuten/forskaren är totalt öppen för vad som än framträder i medvetenheten om varje nytt ögonblick.